Dit is wat we weten van de nieuwe CAO die geldt vanaf 1 januari 2026.
Na een korte maar intensieve onderhandelingsperiode tussen de ABU, NBBU en vakbond LBV is er onlangs een onderhandelaarsakkoord bereikt. Daarmee wordt per 1 januari 2026 een nieuwe cao voor uitzendkrachten van kracht. Het belangrijkste uitgangspunt van deze cao is het realiseren van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten ten opzichte van vaste medewerkers. Hoewel nog niet alle details bekend zijn, delen we graag alvast wat we wél weten.
- 07 juli 2025
- 3 min. leestijd
Gelijke arbeidsvoorwaarden
Gelijke behandeling van uitzendkrachten is al langer onderwerp van gesprek. Met de nieuwe cao wordt volledig invulling gegeven aan gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. Vanaf 1 januari 2026 vervalt dan ook het systeem van de inlenersbeloning. In plaats daarvan moeten de totale arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten minstens gelijkwaardig zijn aan die van werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever en vergelijkbaar werk doen. Dit betekent niet dat elk individueel onderdeel exact hetzelfde is, maar wel dat het geheel van arbeidsvoorwaarden van gelijke waarde moet zijn.
Wat verandert er?
Met de komst van de nieuwe cao vervallen ook een aantal bestaande bepalingen:
- De eigen arbeidsvoorwaardenregeling uit de huidige cao komt te vervallen. Denk hierbij aan regelingen rondom vakantiedagen, vakantiebijslag, loondoorbetaling bij ziekte en duurzame inzetbaarheid.
- Specifieke uitzonderingen op beloning voor bepaalde groepen, zoals vakantiewerkers en de zogeheten ‘allocatiegroep’, verdwijnen. Voor deze groepen wordt voortaan zoveel mogelijk aangesloten bij de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever.
Overgangsregeling bij terugval in beloning
Voor een kleine groep uitzendkrachten kan de invoering van de nieuwe cao een kleine teruggang in beloning betekenen. Voor hen is een overgangsregeling getroffen. Zij behouden nog zes maanden lang recht op 25 vakantiedagen en 8,33% vakantiebijslag. Daarnaast geldt dat uitzendkrachten die vóór 1 januari 2026 arbeidsongeschikt zijn geworden en dit op die datum nog steeds zijn, hun recht op (gedeeltelijke) loondoorbetaling behouden. Ook hun vakantiedagen en vakantiebijslag blijven in dat geval ongewijzigd.
Wet Meer Zekerheid voor Flexwerkers
De nieuwe cao loopt vooruit op de aangekondigde Wet Meer Zekerheid voor Flexwerkers. Deze wet heeft als doel de positie van flexibele medewerkers te versterken. Het uitgangspunt is duidelijk: flexwerkers verdienen meer zekerheid, zowel op het gebied van inkomen als roosters en bescherming tegen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De wet bevat verschillende maatregelen die hieraan moeten bijdragen. Zo is het uitgangspunt: bij structureel werk hoort een vast contract. Om dat te realiseren, worden de regels rondom tijdelijke contracten flink aangescherpt.
Wanneer de wet – naar verwachting per januari 2026 – in werking treedt, zal er nog een aantal wijzigingen plaats vinden::
- Fase B (of fase 3) in de uitzendovereenkomst wordt verkort van 3 jaar naar 2 jaar.
- De onderbrekingstermijn (tussenpoos) tussen twee uitzendovereenkomsten wordt verlengd van 6 maanden naar 60 maanden (5 jaar). Dit betekent dat als een uitzendkracht uit dienst treedt en binnen 60 maanden opnieuw via een uitzendbureau aan het werk gaat, hij of zij instroomt in dezelfde fase als voorheen.
Looptijd
De cao heeft een looptijd van drie jaar, van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028. Mochten zich tijdens deze periode ontwikkelingen voordoen die invloed hebben op de cao, dan zullen de cao-partijen deze tijdig oppakken en – indien nodig – de cao aanpassen.
Impact
We begrijpen dat deze wijziging vragen oproept en dat de gevolgen nog niet volledig te overzien zijn. Op dit moment inventariseren we alle details en onderzoeken we wat dit op termijn voor Wolfram Chain maar ook voor jullie als klant betekent. Naar verwachting kunnen we hier later dit jaar meer duidelijkheid over geven.